Nieuws2020-08-28T21:12:50+00:00

Agenda

 
03/10/2020
09:00 - 12:00
Ophaaldag Vlooienmarkt Alphen
04/10/2020
15:00 - 16:00
Kloostertuin - slagwerk Tuinconcert 2de Editie
10/10/2020
09:00 - 12:00
Ophaaldag oude metalen Alphen e.o.
Agenda overzicht

Verkoop Grote Clubactie loten door onze jeugd vanaf 19 september

Op zaterdag 19 september 2020 gaat de Grote Clubactie van start. Ook de jeugdleden van onze muziekvereniging Vlijt & Volharding Alphen doen dit jaar (weer) mee aan deze actie. De leden zullen vanaf 19 september a.s. zelfstandig, volgens de R.I.V.M. richtlijnen loten gaan verkopen. Een clubactie-lot koopt u bij onze leden voor de prijs van € 3,00 per stuk. Maar liefst 80% van de verkoopprijs gaat direct naar de muziekvereniging. We kunnen dit geld goed gebruiken voor o.a. het onderhoud van onze instrumenten en de opleidingskosten van onze muzikanten. Met een lot kunnen de kopers leuke prijzen winnen; De hoofdprijs is namelijk € 100.000,00 maar je kunt ook een Seat Mini electric, een Matra-bike, diverse reischeques en cadeaubonnen winnen.
Op woensdag 9 december 2020 vindt de trekking plaats. Vanaf 10 december 2020 kunt u via de website www.clubactie.nl  controleren of er een prijs op uw lot is gevallen. Steun onze verenging door het kopen van een Grote clubactie lot! Onze jeugdleden staan al klaar om op pad te gaan. Wilt u zeker zijn van een lot, stuur dan een mailtje naar groteclubactie@vlijtenvolhardingalphen.nl  Wij zorgen er dan voor dat het lot bij u bezorgd wordt.
Werkgroep Grote Clubactie muziekvereniging Vlijt en Volharding Alphen

Vlijt en Volharding Alphen start weer op!

 Muziekvereniging Vlijt en Volharding Alphen neemt de muzikale draad weer op! We startten afgelopen vrijdag 21 aug. met de repetities van de harmonie. Maandag 24 aug. startten de majorettes, woensdag 26 aug. de slagwerkers. Vrijdag 28 aug. is de eerste repetitie na de zomervakantie voor Bandtime en opleidingsorkest. Alle repetities nog steeds met alle maatregelen om ‘corona-proof’ samen te komen om te twirlen, dansen en muziek te maken.

Om alles in goede banen te leiden bij de repetities, is er een actieplan opgesteld. Daarin staan de regels waaraan iedereen zich moet houden m.b.t. een protocol met de KNMO richtlijnen. We houden ons aan de regels van het RIVM. We vragen dat ook aan onze leden. Voor de zomervakantie hebben we er al ervaring mee opgedaan en alle repetities zijn toen goed verlopen!  Wij rekenen erop dat we nu ook weer ‘corona-proof’ kunnen starten.

Helaas heeft de hele toestand wel veel impact, ook bij onze vereniging. Het naar buiten treden met show, concerten, optredens is (bijna) niet mogelijk als we aan alle corona-voorwaarden moeten voldoen. Al zeker zijn openbare binnen-optredens momenteel  onmogelijk. En vanaf wanneer zal dat weer wel mogen en kunnen??? Het blijft voorlopig repeteren, samen show en muziek maken bij de repetities.

Als eerste optreden na de zomervakantie staat meestal het kermismatinee op het programma. Hoe dat dit jaar zal gaan verlopen is nog een grote vraag. We wachten nog af, maar broeden al wel op een alternatief!
Een andere activiteit is altijd de verkoop van Grote Clubactieloten door leden van onze jeugdafdelingen. Zaterdag 19 september a.s. is de start van de verkoop. Afgelopen jaren was dat een leuke gezamenlijke jeugdactiviteit maar dat gaat in dit corona-jaar niet in die vorm lukken.  Niet in groepjes huis-aan-huis. Jammer want het was altijd gezellig en succesvol! De werkgroep Grote Clubactie werkt aan een alternatief. Dus u hoort er nog wél van!

Wat gelukkig wel ‘normaal’ doorgaat zijn:  de inzameling oud-papier, verzamelen vlooienmarkt artikelen en inzamelen oude metalen. Dat gaat elke maand en elk weekend gestaag verder!

The Olympic Hero
https://youtu.be/t7Jv9cc2hAc

Vlijt en Volharding in coronatijd: In coronatijd 2020 hebben leerlingen en muzikanten van bandtime en opleidingsorkest niet stil gezeten. Met vlijt en volharding hebben zij alleen en toch samen The Olympic Hero ingestudeerd en uitgevoerd. Alles op afstand en toch samen gebracht! Gemaakt door Lars en Joline! Leuk dat we nu 12 juni a.s. onze regulier repetities weer ( in aangepaste vorm) kunnen hervatten. Kunnen we het werk samen live spelen! Hoera!

Signaal Taptoe in Alphen bij de Nationale Dodenherdenking.

Er is een landelijke oproep gedaan om maandagvond 4 mei a.s. bij de Nationale Dodenherdenking het  Signaal Taptoe te willen spelen bij de viering van ‘75 jaar bevrijding’. Op een bijzondere manier dit jaar vanwege de coronacrisis. Mede op verzoek van de gemeente doen trompettisten van |Vlijt en Volharding Alphen mee met het landelijk initiatief om op locatie aandacht te vragen voor de Nationale Dodenherdenking.

Hieronder staan de locaties vermeld waar een trompetist van V.&.V. het Signaal Taptoe zal spelen om 19.58 uur op 4 mei 2020. Niet om mensen hierheen te trekken ( blijf thuis!) maar om aan te geven wat er te horen is op dat moment en waarom. Locaties: Bordes bij het gemeentekantoor, Renesplein, hoek Papenakker/Dorenbos, hoek Beukenlaan/Walkvat, Kiosk op Binckplein
Maandagavond 4 mei 2020  19.58 uur spelen Signaal Taptoe ; Nationale Dodenherdenking 2020 75 jaar Bevrijding.

Muziekquiz succesvol en leuk!

Vrijdagavond 17 april was de muziekquiz van Mieke en Joost. Een leuk initiatief. In plaats van een reguliere repetitieavond en uurtje een muziekquiz.
Hierbij een verslag van Mieke en Joost.

Quiznight
Na een aantal online quizbijeenkomsten met collega’s organiseerden we (Mieke en Joost)  er op Goede Vrijdag een in Bosschestein. De saamhorigheid tussen de deelnemers  in de onze wijk bleek heel leuk en we hadden online plezier.
Omdat we de weggevallen repetities op vrijdagavond en het bij elkaar komen missen besloten we aan de slag te gaan met een quiz voor Vlijt en volharding ook al hadden we geen idee of er iemand mee zou willen doen. Jan verstuurde met Pasen de uitnodiging en wij  hadden voorpret met het maken van de vragen. Uiteraard vragen over en met muziek, wat flauwekul, wat over majorettes, wat over Alphen EN wat over een aantal leden. Op facebook rondkijken leverde bruikbare info op want wij hebben op dat gebied natuurlijk een flinke achterstand ! Het liep niet meteen storm met de deelname maar na het versturen van een herinnering kwam het goed. In de dagen ervoor hebben we hier en daar wat bijles digitale vaardigheden gegeven en om 5 voor half 9 waren er op vrijdag 29 deelnemers ingelogd. Mensen zaten klaar met wijn, bier, chips, nootjes, thee en fristi en we konden elkaar ook gezellig zien (nou ja, de meeste dan….en ik heb ook horen fluisteren dat iemand zelfs  niets kon horen maar toch een leuke avond had
J) Het werd een nek aan nek race. Linda stond vrijwel steeds bovenaan. Heel even werd ze van de eerste plaats geduwd maar ze werd de winnaar van de avond. De top 5: 1. Linda  2. Susan 3. Joline  4. Linde  5. Djuri en Sophie.
De beloofde fles wijn is dezelfde avond thuisbezorgd.
Dank je wel allemaal. Mieke en Joost

Bij Vlijt en Volharding ook aanpassingen door de corona-crisis.

Door de omstandigheden rondom het coronavirus zijn er ook bij onze vereniging diverse aanpassingen. Repetities zijn gecanceld, en ook optredens bv. 15 maart j.l. , 5 april a.s. voor opleidingsorkest, voor majorettes optredens 15 maart j.l. en 4 april en 25 april a.s. Onze ophaaldag vlooienmarkt artikelen za. 21 maart j.l. is gecanceld.

Voorlopig worden individuele muzieklessen nog gegeven. Dit elke keer in overleg met ouders en leraar. De papierinzameling maandag 23 maart a.s. gaat (nog) door. Zo ook het inleveren van oude metalen, vlooienmarktartikelen en oud papier op de zaterdagochtend tussen 10.00 – 11.30 uur. Dit met in achtneming van de algemeen geldende voorzorgsmaatregelen.

Zolang er geen verdere maatregelen gemeld worden gaat de ophaaldag oude metalen zaterdag 11 april vooralsnog door.

Wij hopen dat deze, voor iedereen vervelende periode over enige tijd voorbij is en ook wij het reguliere verenigingsleven kunnen oppakken.

Leuk, succesvol voorspeelmoment opleiding

Zaterdagavond 25 januari j.l. was het eerste voorspeelmoment 2020 voor de jeugd van Vlijt en Volharding Alphen. Een goed gevulde tribune met veel belangstellenden! Zij hadden een prachtig uitzicht op de muzikanten en majorettes die de optredens verzorgden. Een leuk gevarieerd programma, afwisselend in Bandtime, Opleidingsorkest o.l.v. Djuri den Tuinder, majorettes en 21 optredens van leerlingen. De kersverse Nederlandse Kampioenen majorettes met hun instructrices werden extra in het zonnetje gezet!

Mooi blijft het om de ontwikkeling van leerling muzikanten te volgen bij de voorspeelmomenten. In het groot orkest zitten nu muzikanten die jaren geleden ook hun ‘eerste’ optreden meemaakten bij zo’n leerlingen-presentatie. Zij genieten zichtbaar als er een nieuw talentje speelt voor het orkest en denken dan; “oh ja, daar stond ik ook eens,……”. Bij de leerlingen die we de laatste jaren volgen zien we een gestage voortgang in muzikale ontwikkeling. De een heeft intussen diploma A behaald, de ander diploma C en allemaal laten ze horen dat de te spelen etude of muziekstuk steeds moeilijker wordt. Speciaal om de allerjongste, kleinste leerlingen te zien en horen spelen. Nog maar een half jaartje aan de studie en dan toch voor een orkest en publiek laten horen hoe ver je bent! Heel mooi en dapper! Zo speelde Dré op trompet: “Lang zal hij leven”. En,……. we hadden een jarige: Rens! Dus haalde Djuri Rens naar voren en speelde Dré zijn oefening nu speciaal voor hem. Het publiek vulde de voordracht met zang aan! Proficiat Rens en ook Dré voor dit allereerste optreden. De aanwezige majorettes voerden hun show uit op het podium en dat is even wennen aan de ruimte! Maar het lukte! Floortje en Anika verzorgden ieder een solo-optreden.
Het kwartet Noora, Ylva, Eline en Fleur voor hun Nederlands Kampioenen-show op en oogstten veel bijval van het publiek!

Uit het schoolproject dat jaarlijks op de basisschool wordt gepresenteerd, hebben we ook aanmeldingen en zij treden als nieuwe leerlingen op: Lize, Fleur, Bas, Lars, Veerle, Tijn, Yelmer, Stan, …… Vaak voor de eerste keer! Leuk dat bv. Hanna als volleerd klarinettist, samen met Veerle, beginnende leerling, een duet spelen! Gevorderden treden al iets vrijer op, al blijft het elke keer spannend. Mooie presentaties van Thijme, Bram, Piet, Rens, Ringo, Fleur, Lieke, Maritte,……. Spelen met begeleiding op CD is voor menig leerling leuk om thuis extra te oefenen. Ariane liet dat o.a. mooi horen met haar voordracht en onze drummers Rens, Chris en Rowan weten er zeker weg mee. Maritte, Fleur en leraar Anthony sloten de optredens af met een prachtig samenspel in : “Para-Sarah-duet”. Alle muzikanten bravo voor jullie bijdragen als solist of in het orkest!

Zoals eerder vermeld waren de Nederlands Kampioenen majorettes aanwezig en werden zij gefeliciteerd bij het woordje van voorzitter Mark de Vuijst. De majorettes en hun instructrices Cindy en Sandra werden letterlijk in de bloemetjes gezet! Verder complimenten aan de werkgroep Opleiding, muzikanten, dirigent Djuri en muziekleraren die wekelijks met deze muzikanten werken. Andy was aanwezig om de nodige mooie foto’s te maken, dank je wel Andy. Binnenkort is de reportage te vinden op onze website www.vlijtenvolhardingalphen.nl/fotos

Nederlands Kampioenen bij Vlijt en Volharding

Nederlandse Kampioenswedstrijden van de KNMO en NTSB majorettes en twirling

Lange dag in Almere zaterdag 18 januari j.l. maar niet voor niets!! 3 x goud en 1 x zilver!!

Voor Vlijt en Volharding mooie successen met:

Ned. Kampioen sterparade 1 Floortje Verdaasdonk
Ned. Kampioen sterparade 2 Fleur de Vuijst
Artistiek jeugd 1: zilveren medaille Floortje Verdaasdonk
Ensemble jeugd 3 basis Ned. Kampioen: Eline, Fleur, Ylva en Noora

Allemaal gefeliciteerd!!

Marjolein van Gorp 50 jaar lid van Vlijt en Volharding

Marjolein begon haar loopbaan bij V.&.V. bij de oprichting van de jeugdharmonie in 1969. Moeder Riet was betrokken bij de oprichting van de voormalige Jeugdharmonie en Marjolein ging mee naar die vereniging in 1969. Na een mislukte poging op de bariton, kwam zij uiteindelijk bij de klarinet terecht. Een goede keuze want die bespeelt zij nu nog. Marjolein is onze dame die het langste in het orkest zit sinds de tijd dat er dames in het orkest bij kwamen. Nu heeft ze gezelschap van 27 andere dames en 24 heren! Dus dames hebben zeker de weg naar V.&.V. gevonden! 2019 was het jaar van 50 jaar opleiding bij V.&.V. Marjolein is een muzikant die 50 jaar geleden met die nieuwe opleiding mee ging doen en nu daar nog steeds de vruchten van plukt! Zij heeft zelf ook een rol gespeeld in de opleiding van de jeugd want als 19 jarige stond zij les te geven aan de jongeren. Zij maakte de stap naar het groot orkest en speelt daar nu, 50 jaar later nog steeds met plezier. Marjolein speelt ook graag mee in het gelegenheidsorkest van Caspar bij het Spanjaardsgat festival in Breda. Vanaf de start heeft zij hieraan meegedaan. Fijn muziek maken staat bij Marjolein hoog in het vaandel. Naast dat musiceren is Marjolein verschillende keren betrokken geweest bij werkgroepjes voor het organiseren van activiteiten. Bij haar thuis hebben we in ons jubileumjaar 2016 een gezellige feestavond gehad. Die betrokkenheid bij de vereniging is heel belangrijk. Marjolein volgt alles van de vereniging en is daarbij best ook kritisch maar,….. positief kritisch. Ook draagt zij nieuwe ideeën aan. Dat alles waarderen wij zeer! In al die jaren heeft ook Ad het V.&.V. virus ook een beetje gekregen. Eerst al die jaren een eenzame vrijdagavond en de laatste jaren ook actief bij V.&.V. Zijn naam duikt op bij de papierdienst en hij helpt mee met Albert en Marga om boeken te sorteren voor de vlooienmarkt. Ook Ad dank je wel voor jou inzet.

Een speciale band heeft Marjolein met Jac v.d. Vloet. Jac. v.d. Vloet is ook 50 jaar lid van onze vereniging. Hij was de mede-oprichter van de jeugdharmonie en nestor van de muziekopleiding bij V.&.V. In oktober j.l. hebben wij, bestuur én Marjolein, Jacques verrast met zijn onderscheiding bij het 60 jarig huwelijksfeest van Jacques en Riek v.d. Vloet. Marjolein spelde bij Jacques de speld op dat was een mooie geste voor de twee leden die 50 jaar opleiding bij V.&.V. hebben meegemaakt.
Voor het bestuur was al het genoemde, reden om bij de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen de onderscheiding en oorkonde aan te vragen voor 50 jaar lidmaatschap. Van harte gefeliciteerd!

De vijf jubilarissen van de majorettes zijn:
Maartje Timmermans, Myrte Bernaerts, Kim Verhoeven,
Kim Severijns en Lotte Timmermans

De een is er al iets langer bij dan de ander maar ze zijn allemaal zeker 10 jaar bij de vereniging. Zij hebben zich in de afgelopen 10 jaar met z’n allen op veel verschillende manieren laten zien. In verschillende groepshows maar ook als duo’s, ensemble en solo optredens.
Maartje:
Vaak heeft Maartje zich als solist laten zien, en met haar prestaties in 2015 de Brabantse kampioenschappen behaald. In 2019 maakte zij deel uit van een trio met Myrte en Kim Severijns. Afgelopen jaar is dit trio: Maartje, Myrte en Kim naar de Brabantse kampioenschappen geweest waar ze zich op een haar na plaatsten voor het NK. Ze zijn vastberaden om het komende seizoen zich weer te laten zien. Ook gaat Maartje als solist op wedstrijd in 2020 en in een ensemble gaat zij er ook in 2020 weer flink tegenaan. Majorette in hart en nieren!
Myrte Bernaerts en Kim Verhoeven:
Myrte en Kim Verhoeven vormden samen jarenlang een duo bij hun optredens. Verschillende shows hebben zij op de wedstrijdvloer met succes uitgevoerd. De 10 jaar bij V.&.V. hadden beide dames al in 2017 behaald. Kim is vorig jaar gestopt bij de vereniging wegens studie verplichtingen maar heeft de 10 jaar bij onze vereniging vol gemaakt. We hebben gemeend om Kim toch nog op te roepen om samen met Myrte stil te staan bij hun jubileum van toen. Zij hebben zich in al die jaren samen en in de groep goed ingezet voor onze majorettegroep. Kim volgt het allemaal nog op afstand en Myrte weet van geen ophouden!
Kim Severijns en Lotte Timmermans:
Deze Kim vormde een duo met Nienke Bernaerts, die eerder de groep verlaten heeft. Lotte vormde een duo met Fenne Clement, die ook de 10 jaar niet vol kon maken. Kim en Lotte zijn nu in 2020 10 jaar bij de vereniging en wij vonden vandaag een goed moment om dat met de andere majorettes samen te vieren. De groep waar Kim en Lotte deel van uit maakten, zijn bij de Nederlandse Kampioenschappen in 2012 Nederlands Kampioen geworden. Ook zijn ze vorig jaar met hun ensemble op de Brabantse Kampioenschappen geweest. Lotte heeft aangegeven te gaan stoppen met haar lidmaatschap maar wij wilden haar niet laten gaan zonder dit moment met ons te vieren.

Deze 5 meiden hebben zich op verschillende manieren laten zien en mooie prestaties behaald. Naast het meedoen bij de majorettes hebben ze zich altijd voor de vereniging ingezet door te helpen bij majorette-wedstrijden die we zelf mee organiseerden. Ook bij begeleiden van jongere majorettes. En waren zij actief met loten verkopen voor de Grote Clubactie en present bij onze vlooienmarkten. Bij speciale concerten bv. “Met muziek op reis” hebben ze zich voor de volle 100% ingezet. Ook waren zij graag bereid zo nu en dan als figuranten in onze grote shows mee te werken.

Maartje, Myrte, Kim , Lotte en Kim bedankt voor deze mooie jaren bij V.&.V. en vooral ook voor jullie inzet. Wij gaan de onderscheidingen en oorkondes nu aan jullie overhandigen.  Van harte gefeliciteerd allemaal!

Bram Roovers 25 jaar bij Vlijt en Volharding

Bram startte 25 jaar gelden bij V.&.V. als slagwerker. Hij kwam bij de drumband en daar heeft hij altijd met veel plezier deel van uitgemaakt. Bram was tamboer en later nam hij ook af en toe het algemene slagwerk op zich toen de drumband een slagwerkgroep werd. Bram heeft een traditionele slagwerkopleiding gehad op slagwerkinstrumenten. Het melodisch slagwerk liet hij rustig liggen voor de jeugd! Slagwerk op straat en slagwerk als drumband heeft altijd wel de voorkeur bij Bram gehad. Dat was zijn prioriteit met daarbij een heleboel plezier maken! Dat hoorde er ook bij. Enkele jaren geleden was de slagwerkgroep bijna verdwenen. Maar door het doorzettingsvermogen van Geert-Jan en een nieuwe werkgroep kwamen er jeugdleden bij. Na een tijdje werd het voor de senioren in de slagwerkgroep tijd om de jeugd te laten floreren. Samen met enkele andere ‘oudere’ slagwerkers stopte Bram met het actief deelnemen aan het muziek maken. Bram bleef lid van de vereniging en daar waren en zijn we heel blij mee. Met zijn werkervaring en tomeloze inzet is hij een gouden lid als het gaat om projecten uitvoeren met allerlei praktische werkzaamheden als decor bouw, decorstukken maken, techniek. Daarbij vrienden mobiliseren om te helpen bij grote projecten en achter de schermen was en is Bram een zeer gewaardeerd lid. Als ‘ome Jos’ weer plannen in zijn hoofd heeft voor een project, dan wordt Bram daar bij betrokken. In deze opzet is het fijn als leden die stoppen met muzikale activiteiten toch lid willen blijven en op andere terreinen hun specialiteiten ter beschikking stellen aan de vereniging. Bram is, al zien we hem niet altijd, nog steeds betrokken bij V.&.V. en graag aanwezig bij gezellige momenten bij de club. Intussen woont hij al enkele jaren samen met Tine. Zij kreeg uiteraard ook V.&.V. langzaam in haar bloed. Regelmatig ging ze mee naar uitvoeringen en activiteiten van onze club. En Tine wordt ook graag ingezet bij speciale optredens als er figuranten nodig zijn. Fijn dat jullie dat zo samen oppakken. Al bij al reden voor het bestuur om voor Bram de onderscheiding en oorkonde aan te vragen bij de BBM voor 25 jaar lidmaatschap. Van harte gefeliciteerd!

Ton de Leeuw 40 jaar bij Vlijt en Volharding

40 jaar bij Vlijt en Volharding en toch zullen er leden zijn die Ton eigenlijk niet zo goed kennen. Ton bescheiden in optreden maar wel van de partij. Hij startte 40 jaar bij de drumband en daar heeft eigenlijk altijd zijn verbondenheid met de vereniging gelegen. Hij was tamboer en later nam hij het algemene slagwerk op zich toen de drumband een slagwerkgroep werd. Ton heeft een slagwerkopleiding gehad op slagwerkinstrumenten. Het melodisch slagwerk van nu liet hij aan de jeugd! Een aantal jaren heeft Ton ook bij de harmonie in de slagwerksectie meegedaan. Toch was dat niet zijn prioriteit en na een tijd stopte hij daarmee. Zoals eerder vermeld was de slagwerkgroep enkele jaren geleden bijna verdwenen. Maar gelukkig is er een herstart geweest. En toen werd het voor de senioren tijd om de jeugd voort te laten gaan in hun muzikale ontwikkelingen. Samen met enkele andere ‘oudere’ slagwerkers stopte Ton met de slagwerkgroep. In al die tijd dat Ton lid is van V.&.V. , heeft hij ook altijd klaar gestaan bij speciale concerten en deed mee bij figuranten die nodig waren bij de show! Ton was altijd wel in voor zo iets. Zeker Ton de Leeuw als leeuw bij een act op het Jeugd-Muziek-Weekend.
Ton bleef lid van de vereniging en dat is maar goed ook want hij zette en zet zich nog steeds in bij acties van onze vereniging. Vaak als chauffeur. Altijd handig! Waar mogelijk is Ton nog steeds betrokken bij V.&.V. In de tijd dat Ton bij onze vereniging is, leerde hij Marja kennen en jawel ook zij kwam regelmatig mee naar uitvoeringen en activiteiten van onze club. Ton kon rustig lid bij onze club blijven! Fijn dat jullie dat zo samen oppakken. Al bij al reden voor het bestuur ook voor jou Ton de onderscheiding en oorkonde aan te vragen bij de BBM voor 40 jaarlidmaatschap. Van harte gefeliciteerd!

Eerste prijs harmonie Vlijt en Volharding bij muziekwedstrijd in Veldhoven!

Zondag 24 november nam de harmonie van muziekvereniging Vlijt en Volharding Alphen deel aan muziekwedstrijden in Veldhoven. In de 2de divisie behaalden zij 83,25 punten, goed voor een mooie 1ste prijs. Na een intensieve voorbereidingsperiode was dit een mooie afsluiting van deze concoursperiode 2019. Het was al weer 6 jaar geleden dat de harmonie mee deed aan een officieel Bondsconcours. Toen behaalde het korps met 75,92 punten een tweede prijs. Dirigent Caspar Versluis heeft er met de muzikanten hard aan gewerkt om dit resultaat van 2019 te kunnen behalen en ……….. het is gelukt. Bij thuiskomst in Alphen stond er bij Café-Zaal WELKOM een lekker hapje en drankje klaar en werd er nog een welverdiend feestje gevierd. Allemaal van harte gefeliciteerd!

Verrassend samenspel tijdens kerstconcert op 15 december 2019

in Grand Café De Hoogt in Alphen.

Kamerkoor Terpander uit Baarle-Nassau en de slagwerkers van Slagtime en de slagwerkgroep van muziekvereniging Vlijt & Volharding uit Alphen zijn al een paar maanden druk aan het repeteren voor hun gezamenlijke Kerstconcert.
Een kamerkoor samen met slagwerkers? Ja inderdaad. Een verrassende combinatie. Slagwerkdirigent Geert-Jan van Hest kwam ruim een half jaar geleden met dit idee. Dirigent Hans Bervoets van Kamerkoor Terpander nam samen met het koor deze uitnodiging aan. Want deze combinatie ligt natuurlijk niet voor de hand, maar is wel heel leuk om te realiseren.

De slagwerkers zullen iedereen laten genieten van ritmische en melodische kerstklanken, de koorleden van Kamerkoor Terpander zingen a capella over Maria, De engel Gabriel en het Kindeke in de kribbe. Maar natuurlijk maken beide groepen ook samen muziek.
Vier nummers zijn ingestudeerd om samen uit te voeren. Wij zijn zeer benieuwd hoe dit samen zal klinken.
Op zondagochtend 15 december a.s. kunnen we het horen.
Ons concert in Grand Café De Hoogt, Willibrordstraat 1 in Alphen begint om 11:00 uur.
U bent allemaal van harte welkom om te komen kijken, luisteren, genieten maar zeker ook om alvast in een muzikale kerststemming te komen.
De entree is gratis.  Kortom laat u muzikaal verrassen op zondagochtend 15 december a.s.

Video opnames Dorpenconcours 27 oktober j.l. Ulicoten

Bij het Dorpenconcours zondag 27 oktober 2029 in Ulicoten, zijn opnames gemaakt van alle optredens.
Deze zijn te zien via de links:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLBOyylV_xxNAcHXAdbHeAZEKF0LwhWUKw  Totaal

https://www.youtube.com/watch?v=QLSchw16mqQ     O Vitinho

https://www.youtube.com/watch?v=7ocvLsUW0gw&feature=youtu.be      Banja Luka

https://www.youtube.com/watch?v=aaycZpUNCMo&feature=youtu.be     Lake of the Moon

Onderscheiding 50 jaar lidmaatschap V.&.V. Jacques van der Vloet.

Zondagmiddag 27 oktober na het optreden van de harmonie van muziekvereniging Vlijt en Volharding bij het 20ste Dorpenconcours in Ulicoten, keerden enkele bestuursleden even retour Alphen! Jacques en Riek van der Vloet- Hermans vierden hun 60 jarig huwelijksfeest. Daar wilden wij namens V.&.V. graag even bij zijn om Jacques extra te verrassen.

10 jaar geleden ontving hij zijn onderscheiding voor 40 jaar lidmaatschap uit handen van oud-dirigent Geert van den Braak en erevoorzitter Piet Baeten. Toen bij hun 50 jarig huwelijksfeest. Mooi dat we nu tien jaar later weer aanwezig mogen zijn bij de familie Van der Vloet.
Bij het woordje van voorzitter Mark de Vuijst konden we de tekst van 10 jaar geleden bijna kopiëren en de getallen aanpassen! Mooi toch! Mark feliciteerde het bruidspaar met hun diamanten huwelijksfeest. Ook felicitaties aan kinderen en kleinkinderen.

Van die 60 jaar is Jac intussen ook 50 jaar lid van V.&.V. Al menig jaar ‘rustend’ lid of ‘bijzonder’ lid zoals wij dat noemen. Dat neemt niet weg dat hij nog steeds begaan is met het wel en wee van de vereniging. In zijn actieve jaren was hij de mede oprichter van de jeugdharmonie bij V.&.V. Stimulator van de jeugdopleiding. De jeugdharmonie werd op 21 oktober 1969 opgericht. Vandaar dat we dit jaar ook diverse activiteiten hadden en hebben in het teken van 50 jaar opleiding bij V.&.V. Jacques was lid van het oudercomité van de jeugdharmonie vanaf de oprichting. In 1972 kwam hij in het bestuur en deed 16 jaar met veel inzet zijn bestuurswerk mbt de jeugdharmonie. Veel successen kende hij daarmee in samenwerking met voormalig dirigent Geert van den Braak. Jac is altijd een actief en bevlogen bestuurslid geweest. Aandacht voor alle zaken binnen de vereniging.

In 1980 wed besloten te stoppen met de jeugdharmonie naast de harmonie. Een moeilijk maar weloverwogen besluit. En gelukkig is er nu nog steeds een opvolger van de jeugdharmonie nl; het opleidingsorkest. En we weten zeker dat we Jacques een groot plezier doen als we zeggen dat we op dit moment een florerende muziekvereniging hebben met heel veel jeugd in het harmonieorkest, een prachtig opleidingsorkest en 38 leerlingen in opleiding!
Dat is allemaal gestart in 1969 mede met de inzet van Jacques van der Vloet. Het bestuur heeft gemeend als waardering voor Jacques de oorkonde en speld aan te vragen bij de Brabantse Muziekbond voor 50 jaar lidmaatschap! De speld werd opgestoken door Marjolein van Gorp-Verheijen die net als Jacques ook 50 jaar lid is van V.&.V. en startte in ‘zijn’ Jeugdharmonie!

Een bloemetje voor Riek, onafscheidelijk van Jacques en ook zijn steun en toeverlaat in de actieve jaren bij Vlijt en Volharding. Dank je wel en ook van harte gefeliciteerd. Wij wensen het bruidspaar nog vele gezonde, gelukkige jaren samen met kinderen en kleinkinderen en ………….. Vlijt en Volharding!

Harmonie bij het Dorpenconcours 27 oktober in Ulicoten

Stap op weg naar 24 november a.s.

Bij het 20ste Dorpenconcours, dit jaar in Ulicoten, kwam onze harmonie als tweede korps voor het voetlicht.
In totaal waren er 8 verenigingen aanwezig.
Bij de bekendmaking van de uitslag werd onze harmonie ook tweede, met 6 andere korpsen!
Winnaar 2019 werd Harmonie St. Remi uit Baarle-Nassau/Hertog. Van harte gefeliciteerd bestuur, leden en dirigent van St. Remi! Welverdiend!
Voorzitter Frans Jansen was blij verrast en nam de Jac. Bouwman Trofee graag in ontvangst!

De harmonie van Vlijt en Volharding heeft goed haar best gedaan om er een mooi concert van te maken. In de ogen en oren van de juryleden toch net niet mooi en goed genoeg om als winnaar tevoorschijn te komen.
Wilt u Vlijt en Volharding horen met hun programma, klik dan op onderstaande links, zeker de moeite waard!

https://www.youtube.com/watch?v=QLSchw16mqQ   O Vitinho

https://www.youtube.com/watch?v=7ocvLsUW0gw&feature=youtu.be  Banja Luka

https://www.youtube.com/watch?v=aaycZpUNCMo&feature=youtu.be Lake of the Moon

Veel kijk en luisterplezier!

Donateur actie 2019 Vlijt en Volharding Alphen!

Win de hoofdprijs: €250 boodschappencheque Plus Van Eekelen.

Donateur actie 2019: onze jaarlijkse donateur actie is gestart. Elk postadres in Alphen krijgt een envelop van onze vereniging in de brievenbus. Daarin een flyer over de donateur-actie 2019. Wij hopen dat u deze goed wilt bekijken én reageren. Daarbij het vriendelijke verzoek een “jaarlijkse” donatie aan onze vereniging te doen. Doet u dat ook? Dan bent u verzekerd van één of meerdere geluksnummers waarmee u kans maakt op de hoofdprijs van onze donateur actie: een boodschappencheque t.w.v. € 250 te besteden bij PLUS van Eekelen in Alphen. 1 geluksnummer per € 5,00 donatie! Ook hebben we andere leuke waardebonnen van verschillende plaatselijke ondernemers.

Wij vragen u beleefd het donatiebedrag over te maken op NL85 RABO 0102 3066 56 t.n.v. Vlijt en Volharding Alphen m.v.v. uw naam, adres en “donatie 2019”. Mocht u onverhoopt de envelop met donateursflyer niet ontvangen hebben en wilt een donatie doen én meedoen met onze geluksnummeractie, dan kunt u uiteraard een bedrag overmaken op bovenvermelde manier. Kijk op onze website www.vlijtenvolhardingalphen.nl om een indruk te krijgen van de vereniging die u wilt steunen! Ook op de FB-pagina van Vlijt en Volharding zijn wij actief! Wanneer u uw donatie vóór 1 december 2019 regelt, doet u automatisch mee met de geluksnummeractie. Wij bevelen de Donateursactie 2019 van harte aan. Dank je wel!

Vlijt en Volharding op weg naar het Dorpenconcours 27 oktober.

Try-out concert Riel goed verlopen.

De Harmonie van Muziekvereniging Vlijt en Volharding Alphen verzorgde afgelopen zaterdag 12 oktober een try-out-concert in De Leybron te Riel. Een concert dat besproken was met twee orkesten maar de gastvereniging moest verstek laten gaan. Toch heeft V.&.V. de geplande activiteit doorgezet om een test-concert te spelen in voorbereiding op twee komende muziekwedstrijden. Een test-concert in een andere locatie met een andere akoestiek en in een échte uitvoering-sfeer.

Om de nieuwe situatie te verkennen speelde V.&.V. twee ‘inspeelwerken’ om te proeven aan de nieuwe situatie. Al snel bleek dat er wel een wat aangepaste speelwijze nodig was dan men gewend is in de vaste repetitieruimte van CC Den Heuvel. Dat werd even besproken en toen was het tijd voor de twee concourswerken; “Lake of the Moon” en “Banja Luka”. Twee sfeervolle, spannende, uitdagende werken met: dragende passages afgewisseld met forse tutti effecten en menig solistisch werk. Voor deze solisten is een test-uitvoering ook belangrijk. Het ging allemaal goed en daardoor groeit het zelfvertrouwen. Rond de klok van 21.00 uur was het dan eigenlijk tijd voor onze gasten maar,…………. die waren er niet. We hebben echt geprobeerd om in de laatste weken nog een andere vereniging te ‘boeken’ maar daar was de tijd tekort voor. Goed dat we toch doorgezet hebben want voor onze harmonie is het belangrijk in de voorbereidingen een échte uitvoering voor publiek te verzorgen. Het publiek was aanwezig en luisterde aandachtig. Zij beloonde de uitvoeringen met een gul applaus. Deze uitvoering heeft zeker weer nieuwe aandachtspunten aan het licht gebracht voor dirigent en muzikanten en dat was de doelstelling. Nu weer verder werken de komende repetities.

Deze zaterdagavond was voor onze muzikanten en publiek vrij kort maar functioneel. Vanaf 21.00 uur was er nog mooi de tijd om na te praten, te evalueren en aandachtspunten aan te dragen. Diegenen die nog een activiteit gepland hadden voor deze zaterdagavond, konden nog tijdig daarbij aanwezig zijn. Zo was het: eind goed, al goed!
Nou ja,……….. of het straks eind goed zal worden moet nog blijken. Als eerste muziekwedstrijd staat het tweejaarlijkse Dorpenconcours op het programma; zondag 27 oktober a.s. in de Bremerpoort te Ulicoten. Om 12.00 uur start Brassband Ulicoten en daarna als tweede treedt V.&.V. Alphen voor het voetlicht. Daarna volgen nog 6 deelnemers aan de 20ste uitvoering van deze regiowedstrijd. Rond 18.00 uur wordt dan de all-over-winnaar bekend gemaakt van het 20ste Dorpenconcours! We wensen iedereen succes in de voorbereidingen maar een beetje meer voor V.&.V. ! Succes aan dirigent en muzikanten!

Geslaagde Vlooienmarkt Vlijt en Volharding Alphen!

Zondag 15 september geslaagd!

Harmonie Vlijt en Volharding Alphen organiseerde dé Vlooien-boekenmarkt van Alphen op zondag 15 september j.l. Een twee jaarlijks terugkerende activiteit van de muziekvereniging om het instrumentenfonds te voorzien van een extra financiële injectie. 15 september a.s. was het weer zover! We mogen ons altijd verheugen op vele bezoekers uit de hele regio en onze Alphense gasten. Al bij al een geslaagde markt!
Het is een traditie geworden van muziekvereniging Vlijt en Volharding om een grootse boeken-vlooienmarkt te organiseren. Naast subsidie, papieractie, grote clubactie, muziekavonden, donateurs, en sponsoren, inzameling oude metalen, is deze markt nodig om steeds te kunnen zorgen voor nieuwe instrumenten, muziek, opleiding etc. De boeken-vlooienmarkt is zo goed ingeburgerd dat we gedurende de tussenperiode genoeg materiaal aangeboden krijgen om C.C. Den Heuvel en het Pools Pleintje vol artikelen te krijgen!
Er was weer een enorme hoeveelheid spulletjes bijeen gebracht en gehaald in een grote diversiteit. Via marktplaats verkocht onze coördinator Martine al vele artikelen Dat zorgde voor een goede buffer voordat deze markt startte. Alles werd overzichtelijk uitgestald in C.C. Den Heuvel en op het Pools Pleintje achter C.C. Den Heuvel. Buiten was de boekenmarkt geplaatst en vele boeken werden verkocht. Mede dankzij het goed sorteerwerk van ons boekenmarktteam.
Vanaf 9.30 uur was de entree en de eerste ‘klanten’ stonden er om 9.00 uur!. De hele dag was er bedrijvigheid op de markt en velen gingen met één, twee, een paar of een heleboel artikelen huiswaarts.
Vanuit de vereniging was bijna iedereen aanwezig om te helpen en dat doet goed aan het boeken-vlooienmarkt-team, dat twee jaar lang werkt achter de schermen! Het markt-weekend wordt gedragen door alle leden van de vereniging en daardoor zeker elke keer een succes. Het verzamelen, sorteren, opbouwen, verkopen……. gebeurt met velen. En dan om 16.00 uur op zondagmiddag het opruimen, dat gaat met zo’n inzet dat om 17.30 uur de hele zaal weer leeg is en het buitenterrein in de loop van de avond weer in oorspronkelijke staat is. Geweldig! Vlijt en Volharding doet haar naam eer aan met zoveel vlijt en volharding! Dank aan iedereen die artikelen aanleverde de afgelopen twee jaar en dank aan alle mensen die weer zoveel artikelen bij ons meenamen zondag j.l.

Bestuur Vlijt en Volharding Alphen.

Leuke verrassing voor Vlijt en Volharding Alphen bij Rabo ClubSupport 2019 

Dank je wel voor al jullie stemmen op onze vereniging bij de Rabo ClubSupport actie 2019!
Mooi resultaat!
Dank je wel Rabobank De Zuidelijke Baronie!
Samen vieren we de winst!

Serenade bij Jan en Corrie Horevoorts t.g.v. 50 jarig huwelijksfeest

Wij ontvingen van de kinderen, via Joep, het verzoek een muzikale hulde te brengen bij het vieren van het 50 jarig huwelijk van hun ouders: Jan en Corrie.
Als V.&.V. kunnen we dat niet wegwuiven en daarom zijn we, na de intocht van de Alphense Avondvierdaagse, nu bij jullie feest. En heel terecht!

De naam Horevoorts is nauw betrokken bij oprichting van V.&.V. , dat betekent dat die familie wel echte muzikale mensen kent. Zijn vader Frans ofwel ‘Suske Horevoorts’ speelde bij de harmonie, zijn broers en nu nog steeds hijzelf met zoon Rob. Jan en Albert de Jong als de twee 80’ers in onze harmonie!

Jan kreeg in 2015 bij de vereniging het insigne voor 60 jaar lidmaatschap! Dat betekent dat hij dus al langer met V.&.V. getrouwd is dan met Corrie. Of hij V.&.V. al langer kent dan Corrie dat weten we niet!  Het getuigt wel van echt ‘trouw zijn’ van Jan. Corrie weet ook het verenigingsleven in Alphen te vinden en ook de bij harmonie zien we haar regelmatig bij concerten en voorstellingen.

Beide huwelijken verlopen voorspoedig en daarom zijn we blij hier vandaag aanwezig te mogen zijn. 50 jaar huwelijksfeest, 64 jaar lid van V.&.V. dat vraagt om vrolijke muziek. Daarom nu voor jullie onze feestmars. Wij feliciteren jullie met deze mijlpaal van 50 jaar huwelijk en wensen jullie nog veel gezonde en gelukkige jaren: Jan met Corrie, kinderen en kleinkinderen en zij beiden met V.&.V.


Geert-Jan 12,5 jaar dirigent bij de Slagwerkers
van Muziekvereniging Vlijt & Volharding Alphen.

Op donderdag 16 mei jl. regende het felicitaties in de app-groep van Slagtime en de slagwerkgroep.
Geert-Jan was die dag 12,5 jaar dirigent van onze slagwerkers.
Dit jubileum konden wij als werkgroep natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan.
Dus verraste wij Geert-Jan tussen de repetities van Slagtime en de Slagwerkgroep door met een welverdiend feestje.
En verrast was hij zeker.
“Normaal zie ik zoiets wel aankomen.”, vertelt hij ons.
“Maar dit dus echt niet.”
Namens de werkgroep genoten we van een heerlijke Tompoes.
Geert-Jan van harte proficiat met deze mijlpaal.

Jeugdfonds Sport en Cultuur ook in Alphen-Chaam 

Vanmiddag, dinsdag 26 februari, mochten 6 leerlingen van V.&.V. ( en Jenny, leraar trompet) een presentatie verzorgen bij de kick off van deelname aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur door de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. In CC Den Heuvel. Fleur Huijben , Fleur de Vuijst, Nathalya Jansen, Rens en Lieke van Hal, Jasper Lanslots en Jenny speelde allemaal een muziekstuk(je) als solist of duo bij deze gelegenheid. Zij kregen veel complimenten van de aanwezigen. Hun optredens werden figuurlijk en letterlijk gewaardeerd met een mooie waardebon en enkele presentjes! Dank je wel aan de deelnemers en de organisatie. Muziek, dans sport,….. voor ALLE kinderen bereikbaar dankzij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. 

50 jaar jeugd-muziekopleiding bij Vlijt en Volharding Alphen

Start Jeugdharmonie V.&.V. 1969

In 2019 start Vlijt en Volharding met een ‘Nieuwjaarsconcert in een nieuwe jasje’. 50 jaar geleden , in 1969, startte V.&.V. met een georganiseerde, groepsgewijze opleiding van jeugdmuzikanten in de vorm van de Jeugdharmonie. De verdere ontwikkeling staat vermeld in het boek ‘Harmonie Vlijt en Volharding Alphen 100 jaar een Klasse Apart 1891-1991”. Daaruit zullen wij in de komende periode enkele passages aan u voorleggen ter informatie van de opleiding van muzikanten in Alphen, tot op de dag van vandaag, in eigen hand van de vereniging!

Om de jeugd dit jaar extra in de picture te zetten, starten we zaterdag 19 januari a.s. met een Nieuwjaarsconcert, helemaal verzorgd door alle jeugdleden van Vlijt en Volharding! Alle onderdelen komen aan bod; Slagtime , slagwerkgroep, Bandtime, opleidingsorkest, majorettes en muziekleerlingen.

Een terugblik:

Uit het boek: ‘Harmonie Vlijt en Volharding Alphen 100 jaar een Klasse Apart 1891-1991”; onderzoek voor de inhoud van het boek was van J.C. Backx. De tekst van D.M.W. de Vet. Het boek werd uitgegeven bij het 100 jarig bestaan van V.&.V.

In 1969 is de jeugdharmonie van Vlijt en volharding opgericht. Het bestuur wilde de Alphense jeugd een kans geven om op een prettige manier een instrument te leren bespelen. Tegelijkertijd werd, zo was de bedoeling, de aanwas van jonge leden bij de harmonie gewaarborgd.

Op 9 november begon Geert van den Braak met een groep van 25 jongens en meisjes in de Norbertusschool aan de eerste muziekles. De meeste kinderen konden nog geen noot lezen, dus Geert moest met hen vanaf het nulpunt beginnen. Hoewel de kinderen in het begin nog geen muziekinstrument bespeelden, begin het bestuur meteen met het verzamelen van instrumenten. Dit was een probleem; waar haal je in korte tijd 25 muziekinstrumenten vandaan? O allerlei manieren, o.a. door instrumenten tel enen van de Xaverianen uit Turnhout, St. Remi uit Baarle-Nassau, wist het bestuur de benodigde instrumenten bij elkaar te krijgen. Nog voor het einde van het jaar waren de muzikantjes voorzien van een muziekinstrument. De praktijk repetities van de jeugdharmomie konden beginnen. Tegelijkertijd kregen de leerlingen individueel praktijklessen verzorgd door verschillende leden van het seniorenkorps. De lessen waren op zondagochtend in de Norbertusschool. In een zeer korte tijd wist Geert van den Braak de leerlingen zover te krijgen dat ze gezamenlijk een aantal stukjes konden spoelen.

De Norbertusschool als repetitieruimte was slechts een tijdelijke oplossing dus het bestuur moest al snel weer op zoek naar  een nieuw repetitielokaal. Men wilde kinderen niet bij Den Brouwer onderbrengen. Het aanbod van Johan Vaarten kwam als een geschenk uit de hemel. Hij bood de kantine van de Centrale Stanzerij in de Raadhuisstraat aan als repetitieruimte voor het jeugdorkest.
Op 30 augustus 1970  gaf de jeugdharmonie haar eerste concertje op het festival ter gelegenheid van de Alphense Torenfeesten. Al snel volgden meer optredens en steeds was het publiek dol enthousiast over de verrichtingen van de jeugd.  Op 13 maart 1971, pas een klein anderhalf jaar na de oprichting, gaven de jeugdige muzikanten hun eerste buitenlandse optreden bij de Xaverianen in Turnhout. 

Dit is in het kort de start van de opleiding van jeugdmuzikanten in verenigingsverband bij V.&.V. Alphen.  Volgende keer meer!  Noteer in uw agenda: zaterdag 19 januari a.s. Nieuwjaarsconcert, helemaal verzorgd door alle jeugdleden van Vlijt en Volharding! Alle onderdelen komen aan bod; Slagtime , slagwerkgroep, Bandtime, opleidingsoprkest, majorettes en muziekleerlingen. Plaats: C.C. Den Heuvel, Heuvelstraat 5, Alphen. Tijd 19.00 -21.00 uur; Zaal open 18.45 uur.

Namens V.&.V.JM

50 jaar jeugd-muziekopleiding bij Vlijt en Volharding Alphen

Deel 2:Van Jeugdharmonie naar opleidingsorkest

In 2019 start Vlijt en Volharding met een ‘Nieuwjaarsconcert in een nieuwe jasje’. 50 jaar geleden , in 1969, startte V.&.V. met een georganiseerde, groepsgewijze opleiding van jeugdmuzikanten in de vorm van de Jeugdharmonie. De verdere ontwikkeling staat vermeld in het boek ‘Harmonie Vlijt en Volharding Alphen 100 jaar een Klasse Apart 1891-1991”. Daaruit hebben wij in de vorige uitgave van Ons Weekblad de start aan u voorgelegd van de opleiding van muzikanten in Alphen. Deel 2 met leuke informatie:

Jeugdharmonie1969:

Na een paar jaar (1972—73) was de jeugdharmonie uitgegroeid tot veertig leden; er moest zelfs een ledenstop ingevoerd worden omdat de grote stroom aanmeldingen niet te verwerken was. De jeugdharmonie werd meer en meer een volwaardige harmonie en verdiende uniformpjes. Met een enveloppenactie onder de gulle Alphense bevolking werd het geld bijeengebracht voor uniformen voor de drumband, majorettes en jeugdharmonie. Zij presenteerden zich op 17 februari 1973.

Het bestuur had veel werk met deze onderdelen bij de vereniging. De oplossing om alles goed te kunnen blijven regelen werd gevonden in de oprichting van een aantal oudercomités. Ook de jeugdharmonie kreeg eenoudercomité dat het orkest begeleidde bij repetities, optredens en zorgden voor alle benodigdheden voor deze groep. Jacques Vloet die in het bestuur was gekomen van V.&.V. werd de contactpersoon van de jeugdharmonie. Zijn hele bestuurs-carrière heeft hij zich voortreffelijk ingezet om samen met het oudercomité de jeugdharmonie nog verder te brengen dan ze al stonden. Samen met dirigent Geert van den Braak en Jacques v.d. Vloet als extra motor behaalde de jeugdharmonie mooie resultaten en hadden zij leuke optredens. Uitstapje naar Kröv in Duitsland in 1974 is een onvergetelijk optreden voor iedereen. In de jaren die volgden presteerde de jeugdharmonie zo goed bij concoursen dat zij promoveerde van de 4de tot aan de 2de afdeling. In 2 jaar werden zij ook Brabants Kampioen! Al met al was het jeugdkorps een orkest om trots op te zijn; een groep met (zeer) jeugdige muzikanten die heel hard werkten! Toch functioneerde ook de jeugdharmonie  (net als de drumband) niet helemaal volgens het oorspronkelijke idee; het klaarstomen van muzikanten voor het seniorenkorps. Enerzijds vertrokken er jeugdleden voordat de overstap zover was. Anderzijds was de ‘crisis’ van 1980 een oorzaak dat de doorstroming stagneerde.  Leden van de seniorenharmonie vonden dat de leden door moesten stromen. Leden van de jeugdharmonie die hun groep niet zo maar op wilde geven gaven ‘tegengas’. De jeugdharmonie bestond bij de gratie van een groep van zo’n twaalf leden die vanaf het begin de harde kern van het orkest vormden. De leden van deze groep trokken ook buiten het orkest om, veel met elkaar op; het was een echte vriendenclub. Het was vooral deze groep die de jeugdharmonie niet wilde opgeven om helemaal over te schakelen naar het seniorenorkest.  Zij hadden, begrijpelijk, meer binding met het jeugdorkest. De kwestie in is een extra ledenvergadering van 2 juni 1980 naar tevredenheid van iedereen opgelost. De jeugdharmonie bleef zelfstandig optreden naar het seniorenkorps.

Opleidingsorkest:

Begin jaren ’80 veranderde toch het een en ander. Er kwamen dirigentenwisselingen en met de komst van Jean Pennings rond 1985, als dirigent voor het seniorenkorps, veranderde de opzet van het opleiden van leerlingen. Jean Pennings ging zelf een opleidingsorkest leiden. De individuele opleidingen werden vanaf nu verzorgd door gediplomeerde muziekleraren. Het onderwijs werd ook minder vrijblijvend; de leerlingen moesten hun A- en B diploma halen voordat ze in het seniorenkorps mochten meespelen. Verder konden de leerlingen ervaring opdoen in het opleidingsorkest om samen te musiceren. De overstap naar het seniorenkorps moest op deze manier soepeler verlopen. Door de muzieklessen heeft Vlijt en Volharding in Alphen de functie van muziekschool gekregen. Deze aanpak van individuele muzieklessen door docenten, samenspelen in groepjes , ensembles, en opleidingsorkest kennen we bij onze vereniging tot op de dag van vandaag.

En het werpt zijn vruchten af want op dit moment (2019) hebben we 33 leden in opleiding. Bij de komst van Caspar Versluis in 2011 als dirigent voor het seniorenorkest, besliste het bestuur met de werkgroep  opleiding dat het wellicht nog beter zou gaan met het opleidingsorkest als er een  speciale dirigent voor de opleiding bij zou komen. Iemand die zich helemaal voor deze groep kon inzetten. En dat werd Djuri den Tuinder! Hij weet tot op de dag van vandaag onze jeugdmuzikanten (en ouderen) zeer te motiveren! En zou zijn wij, de leden en Djuri zelf heel tevreden zoals het loopt bij V.&.V. Wij vertrouwen erop dat deze interne aanpak van opleiden ook in de komende jaren het peil van het opleidingsorkest én seniorenorkest verder zal doen stijgen. En de jeugd van Alphen ( e.o. intussen) heeft op deze manier een mooie gelegenheid om dichtbij huis goed en betaalbaar muziekonderwijs te volgen.

Kom luisteren en genieten zaterdag 19 januari a.s. bij Nieuwjaarsconcert, helemaal verzorgd door alle jeugdleden van Vlijt en Volharding! Alle onderdelen komen aan bod; Slagtime , slagwerkgroep, Bandtime, opleidingsoprkest, majorettes en muziekleerlingen. Plaats: C.C. Den Heuvel, Heuvelstraat 5, Alphen. Tijd 19.00 -21.00 uur; Zaal open 18.45 uur.

Nieuwsberichten van Vlijt en Volharding leest u hier!

Binnen de vereniging heerst een gezellige sfeer
en wordt er door diverse disciplines wekelijks actief gerepeteerd.
Klik op onderstaande foto voor meer informatie per groep