Nieuws2019-09-24T13:40:15+00:00

Agenda

 
27/10/2019
11:00 - 18:00
Dorpenconcours Ulicoten
09/11/2019
 
Brabantse Kampioenschappen majorettes
17/11/2019
13:15 - 15:00
Intocht Sint Nicolaas; gehele vereniging
Agenda overzicht

Try-out-concert harmonie Vlijt en Volharding !

Zaterdag 12 oktober, 20.00 uur ! De Leybron in Riel.

De harmonie van Muziekvereniging Vlijt & Volharding verzorgt zaterdagavond 12 oktober a.s. een try-out concert in Ontmoetingscentrum De Leybron in Riel. Ditmaal niet in hun eigen Cultureel Centrum in Alphen. Dit om ervaring op te doen op een andere locatie en een andere akoestiek van zaal te ervaren. Harmonie Vlijt en Volharding gaat zondag 27 oktober a.s. deelnemen aan het regionale tweejaarlijkse Dorpenconcours in Ulicoten. Een maand later treden zij aan bij een concertwedstrijd van de Brabantse Bond voor Muziekgezelschappen in Veldhoven. Dat is op zondag 24 november a.s. Nu try-out- concert zaterdag 12 oktober in De Leybron te Riel. Aanvang 20.00 uur

Van harte welkom!!

Geslaagde Vlooienmarkt Vlijt en Volharding Alphen!

Zondag 15 september geslaagd!

Harmonie Vlijt en Volharding Alphen organiseerde dé Vlooien-boekenmarkt van Alphen op zondag 15 september j.l. Een twee jaarlijks terugkerende activiteit van de muziekvereniging om het instrumentenfonds te voorzien van een extra financiële injectie. 15 september a.s. was het weer zover! We mogen ons altijd verheugen op vele bezoekers uit de hele regio en onze Alphense gasten. Al bij al een geslaagde markt!
Het is een traditie geworden van muziekvereniging Vlijt en Volharding om een grootse boeken-vlooienmarkt te organiseren. Naast subsidie, papieractie, grote clubactie, muziekavonden, donateurs, en sponsoren, inzameling oude metalen, is deze markt nodig om steeds te kunnen zorgen voor nieuwe instrumenten, muziek, opleiding etc. De boeken-vlooienmarkt is zo goed ingeburgerd dat we gedurende de tussenperiode genoeg materiaal aangeboden krijgen om C.C. Den Heuvel en het Pools Pleintje vol artikelen te krijgen!
Er was weer een enorme hoeveelheid spulletjes bijeen gebracht en gehaald in een grote diversiteit. Via marktplaats verkocht onze coördinator Martine al vele artikelen Dat zorgde voor een goede buffer voordat deze markt startte. Alles werd overzichtelijk uitgestald in C.C. Den Heuvel en op het Pools Pleintje achter C.C. Den Heuvel. Buiten was de boekenmarkt geplaatst en vele boeken werden verkocht. Mede dankzij het goed sorteerwerk van ons boekenmarktteam.
Vanaf 9.30 uur was de entree en de eerste ‘klanten’ stonden er om 9.00 uur!. De hele dag was er bedrijvigheid op de markt en velen gingen met één, twee, een paar of een heleboel artikelen huiswaarts.
Vanuit de vereniging was bijna iedereen aanwezig om te helpen en dat doet goed aan het boeken-vlooienmarkt-team, dat twee jaar lang werkt achter de schermen! Het markt-weekend wordt gedragen door alle leden van de vereniging en daardoor zeker elke keer een succes. Het verzamelen, sorteren, opbouwen, verkopen……. gebeurt met velen. En dan om 16.00 uur op zondagmiddag het opruimen, dat gaat met zo’n inzet dat om 17.30 uur de hele zaal weer leeg is en het buitenterrein in de loop van de avond weer in oorspronkelijke staat is. Geweldig! Vlijt en Volharding doet haar naam eer aan met zoveel vlijt en volharding! Dank aan iedereen die artikelen aanleverde de afgelopen twee jaar en dank aan alle mensen die weer zoveel artikelen bij ons meenamen zondag j.l.

Bestuur Vlijt en Volharding Alphen.

Boeken- en Vlooienmarkt Vlijt en volharding Alphen!

Zondag 15 september a.s. Open vanaf 9.30 uur tot 16.00 uur 

Boeken – en Vlooienmarkt zondag 15 september Vlijt en Volharding Alphen. Eigen tweejaarlijkse markt met eigen verkoop. Vanaf 9.30 uur in en om CC Den Heuvel, Heuvelstraat 5 en op het Pools Pleintje, achter CCDH. Grote diversiteit in artikelen en goed uit gesorteerde boeken. Opbrengst voor instrumentenfonds van de muziekvereniging.

Gelegenheidsorkest met V.&.V. Alphen bij de muzikale hulde aan het bruidspaar Djuri en Sophie

Zaterdagmiddag 6 juli omstreeks 15.30 uur stond er een gelegenheids-orkest in de notengaard van De Hazelhof in Rijsbergen klaar, voor een muzikale hulde aan het prille bruidspaar Djuri en Sophie. Ceremoniemeester Caspar Versluis leidde het orkest bij de uitvoering van het muziekstuk “Borrelmuziekje”. Een uniek muziekstuk dat Djuri zelf gecomponeerd heeft voor harmonie en slagwerkers en wat hij op hun bruiloft wilde laten uitvoeren. Dat is prima gelukt!

Een orkest van ongeveer 125 muzikanten speelde o.l.v. Caspar het muziekstuk. Eerder oefenden zij 1 keer gezamenlijk op de KMA in Breda. Gelegenheidsmuzikanten uit orkesten waar Djuri een band mee heeft. Hetzij als lid, extra muzikant, dirigent, instructeur, leraar. Bij V.&.V. Alphen is Djuri de dirigent van  het opleidingsorkest en Bandtime. Heel spontaan reageerden velen op de uitnodiging van Djuri en Sophie om een gezamenlijke muzikale uitvoering te organiseren. Vanuit V.&.V. al zo’n 30 muzikanten!!
Het muziekstuk “Borrelmuziekje” kent melodieën die iets met de levensgeschiedenis van het bruidspaar tot nu toe, te maken hebben. Daarbij ook vele ‘feest-muziek’-fragmentjes want muziek maken bij feesten, of feesten bij muziek maken; dát past bij Djur!( en Sophie!)

De muzikale hulde paste mooi in de feestdag die het bruidspaar in petto had en gaf velen de gelegenheid hun blijk van waardering aan Djuri en Sophie te laten blijken. Menig verenigingscadeau werd overhandigd waarbij vanuit V.&.V. een prachtig, uniek werkstuk, vervaardigd door bestuurslid Jos van Dijk: een klokkenspel-impressie voor een ras-slagwerker Djuri en zijn vrouw Sophie! Onze jongste slagwerker bij Bandtime, overhandigde aan Djuri een boekje met persoonlijke boodschappen van alle leden van Bandtime en het opleidingsorkest. Leuke fotoreportage van de happening op www.vlijtenvolhardingalphen.nl/fotos

Samen werd er nog een drankje en hapje genuttigd in de prachtige notengaard van De Hazelhof. Daarna vertrokken de wel 150 extra aanwezigen voldaan huiswaarts. Voor de meeste muzikanten begint nu écht de vakantie. Djuri en Sophie, nog één keer gefeliciteerd. Jos, Caspar en alle deelnemers van V.&.V. bedankt!  

Leuke verrassing voor Vlijt en Volharding Alphen

Frans van Tilborg nam namens Vlijt en Volharding Alphen een cheque in ontvangst van € 81,58 van de Bart en Katja de Bresser Jumbo Spaaractie 2019.
Dit onder het motto ‘elke euro telt bij ons’. Heel erg bedankt voor de financiële bijdrage voor muziekvereniging Vlijt en Volharding Alphen.
Zelf zijn we altijd in touw om de eindjes aan elkaar te knopen ( leuke zinspeling) door diverse activiteiten te ontplooien. Deze leuke actie van jullie Jumbo was weer een extra aanvulling voor onze club. Dank je wel. namens V.&.V.

Serenade bij Jan en Corrie Horevoorts t.g.v. 50 jarig huwelijksfeest

Wij ontvingen van de kinderen, via Joep, het verzoek een muzikale hulde te brengen bij het vieren van het 50 jarig huwelijk van hun ouders: Jan en Corrie.
Als V.&.V. kunnen we dat niet wegwuiven en daarom zijn we, na de intocht van de Alphense Avondvierdaagse, nu bij jullie feest. En heel terecht!

De naam Horevoorts is nauw betrokken bij oprichting van V.&.V. , dat betekent dat die familie wel echte muzikale mensen kent. Zijn vader Frans ofwel ‘Suske Horevoorts’ speelde bij de harmonie, zijn broers en nu nog steeds hijzelf met zoon Rob. Jan en Albert de Jong als de twee 80’ers in onze harmonie!

Jan kreeg in 2015 bij de vereniging het insigne voor 60 jaar lidmaatschap! Dat betekent dat hij dus al langer met V.&.V. getrouwd is dan met Corrie. Of hij V.&.V. al langer kent dan Corrie dat weten we niet!  Het getuigt wel van echt ‘trouw zijn’ van Jan. Corrie weet ook het verenigingsleven in Alphen te vinden en ook de bij harmonie zien we haar regelmatig bij concerten en voorstellingen.

Beide huwelijken verlopen voorspoedig en daarom zijn we blij hier vandaag aanwezig te mogen zijn. 50 jaar huwelijksfeest, 64 jaar lid van V.&.V. dat vraagt om vrolijke muziek. Daarom nu voor jullie onze feestmars. Wij feliciteren jullie met deze mijlpaal van 50 jaar huwelijk en wensen jullie nog veel gezonde en gelukkige jaren: Jan met Corrie, kinderen en kleinkinderen en zij beiden met V.&.V.


Geert-Jan 12,5 jaar dirigent bij de Slagwerkers
van Muziekvereniging Vlijt & Volharding Alphen.

Op donderdag 16 mei jl. regende het felicitaties in de app-groep van Slagtime en de slagwerkgroep.
Geert-Jan was die dag 12,5 jaar dirigent van onze slagwerkers.
Dit jubileum konden wij als werkgroep natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan.
Dus verraste wij Geert-Jan tussen de repetities van Slagtime en de Slagwerkgroep door met een welverdiend feestje.
En verrast was hij zeker.
“Normaal zie ik zoiets wel aankomen.”, vertelt hij ons.
“Maar dit dus echt niet.”
Namens de werkgroep genoten we van een heerlijke Tompoes.
Geert-Jan van harte proficiat met deze mijlpaal.

Jeugdfonds Sport en Cultuur ook in Alphen-Chaam 

Vanmiddag, dinsdag 26 februari, mochten 6 leerlingen van V.&.V. ( en Jenny, leraar trompet) een presentatie verzorgen bij de kick off van deelname aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur door de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. In CC Den Heuvel. Fleur Huijben , Fleur de Vuijst, Nathalya Jansen, Rens en Lieke van Hal, Jasper Lanslots en Jenny speelde allemaal een muziekstuk(je) als solist of duo bij deze gelegenheid. Zij kregen veel complimenten van de aanwezigen. Hun optredens werden figuurlijk en letterlijk gewaardeerd met een mooie waardebon en enkele presentjes! Dank je wel aan de deelnemers en de organisatie. Muziek, dans sport,….. voor ALLE kinderen bereikbaar dankzij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. 

50 jaar jeugd-muziekopleiding bij Vlijt en Volharding Alphen

Start Jeugdharmonie V.&.V. 1969

In 2019 start Vlijt en Volharding met een ‘Nieuwjaarsconcert in een nieuwe jasje’. 50 jaar geleden , in 1969, startte V.&.V. met een georganiseerde, groepsgewijze opleiding van jeugdmuzikanten in de vorm van de Jeugdharmonie. De verdere ontwikkeling staat vermeld in het boek ‘Harmonie Vlijt en Volharding Alphen 100 jaar een Klasse Apart 1891-1991”. Daaruit zullen wij in de komende periode enkele passages aan u voorleggen ter informatie van de opleiding van muzikanten in Alphen, tot op de dag van vandaag, in eigen hand van de vereniging!

Om de jeugd dit jaar extra in de picture te zetten, starten we zaterdag 19 januari a.s. met een Nieuwjaarsconcert, helemaal verzorgd door alle jeugdleden van Vlijt en Volharding! Alle onderdelen komen aan bod; Slagtime , slagwerkgroep, Bandtime, opleidingsorkest, majorettes en muziekleerlingen.

Een terugblik:

Uit het boek: ‘Harmonie Vlijt en Volharding Alphen 100 jaar een Klasse Apart 1891-1991”; onderzoek voor de inhoud van het boek was van J.C. Backx. De tekst van D.M.W. de Vet. Het boek werd uitgegeven bij het 100 jarig bestaan van V.&.V.

In 1969 is de jeugdharmonie van Vlijt en volharding opgericht. Het bestuur wilde de Alphense jeugd een kans geven om op een prettige manier een instrument te leren bespelen. Tegelijkertijd werd, zo was de bedoeling, de aanwas van jonge leden bij de harmonie gewaarborgd.

Op 9 november begon Geert van den Braak met een groep van 25 jongens en meisjes in de Norbertusschool aan de eerste muziekles. De meeste kinderen konden nog geen noot lezen, dus Geert moest met hen vanaf het nulpunt beginnen. Hoewel de kinderen in het begin nog geen muziekinstrument bespeelden, begin het bestuur meteen met het verzamelen van instrumenten. Dit was een probleem; waar haal je in korte tijd 25 muziekinstrumenten vandaan? O allerlei manieren, o.a. door instrumenten tel enen van de Xaverianen uit Turnhout, St. Remi uit Baarle-Nassau, wist het bestuur de benodigde instrumenten bij elkaar te krijgen. Nog voor het einde van het jaar waren de muzikantjes voorzien van een muziekinstrument. De praktijk repetities van de jeugdharmomie konden beginnen. Tegelijkertijd kregen de leerlingen individueel praktijklessen verzorgd door verschillende leden van het seniorenkorps. De lessen waren op zondagochtend in de Norbertusschool. In een zeer korte tijd wist Geert van den Braak de leerlingen zover te krijgen dat ze gezamenlijk een aantal stukjes konden spoelen.

De Norbertusschool als repetitieruimte was slechts een tijdelijke oplossing dus het bestuur moest al snel weer op zoek naar  een nieuw repetitielokaal. Men wilde kinderen niet bij Den Brouwer onderbrengen. Het aanbod van Johan Vaarten kwam als een geschenk uit de hemel. Hij bood de kantine van de Centrale Stanzerij in de Raadhuisstraat aan als repetitieruimte voor het jeugdorkest.
Op 30 augustus 1970  gaf de jeugdharmonie haar eerste concertje op het festival ter gelegenheid van de Alphense Torenfeesten. Al snel volgden meer optredens en steeds was het publiek dol enthousiast over de verrichtingen van de jeugd.  Op 13 maart 1971, pas een klein anderhalf jaar na de oprichting, gaven de jeugdige muzikanten hun eerste buitenlandse optreden bij de Xaverianen in Turnhout. 

Dit is in het kort de start van de opleiding van jeugdmuzikanten in verenigingsverband bij V.&.V. Alphen.  Volgende keer meer!  Noteer in uw agenda: zaterdag 19 januari a.s. Nieuwjaarsconcert, helemaal verzorgd door alle jeugdleden van Vlijt en Volharding! Alle onderdelen komen aan bod; Slagtime , slagwerkgroep, Bandtime, opleidingsoprkest, majorettes en muziekleerlingen. Plaats: C.C. Den Heuvel, Heuvelstraat 5, Alphen. Tijd 19.00 -21.00 uur; Zaal open 18.45 uur.

Namens V.&.V.JM

50 jaar jeugd-muziekopleiding bij Vlijt en Volharding Alphen

Deel 2:Van Jeugdharmonie naar opleidingsorkest

In 2019 start Vlijt en Volharding met een ‘Nieuwjaarsconcert in een nieuwe jasje’. 50 jaar geleden , in 1969, startte V.&.V. met een georganiseerde, groepsgewijze opleiding van jeugdmuzikanten in de vorm van de Jeugdharmonie. De verdere ontwikkeling staat vermeld in het boek ‘Harmonie Vlijt en Volharding Alphen 100 jaar een Klasse Apart 1891-1991”. Daaruit hebben wij in de vorige uitgave van Ons Weekblad de start aan u voorgelegd van de opleiding van muzikanten in Alphen. Deel 2 met leuke informatie:

Jeugdharmonie1969:

Na een paar jaar (1972—73) was de jeugdharmonie uitgegroeid tot veertig leden; er moest zelfs een ledenstop ingevoerd worden omdat de grote stroom aanmeldingen niet te verwerken was. De jeugdharmonie werd meer en meer een volwaardige harmonie en verdiende uniformpjes. Met een enveloppenactie onder de gulle Alphense bevolking werd het geld bijeengebracht voor uniformen voor de drumband, majorettes en jeugdharmonie. Zij presenteerden zich op 17 februari 1973.

Het bestuur had veel werk met deze onderdelen bij de vereniging. De oplossing om alles goed te kunnen blijven regelen werd gevonden in de oprichting van een aantal oudercomités. Ook de jeugdharmonie kreeg eenoudercomité dat het orkest begeleidde bij repetities, optredens en zorgden voor alle benodigdheden voor deze groep. Jacques Vloet die in het bestuur was gekomen van V.&.V. werd de contactpersoon van de jeugdharmonie. Zijn hele bestuurs-carrière heeft hij zich voortreffelijk ingezet om samen met het oudercomité de jeugdharmonie nog verder te brengen dan ze al stonden. Samen met dirigent Geert van den Braak en Jacques v.d. Vloet als extra motor behaalde de jeugdharmonie mooie resultaten en hadden zij leuke optredens. Uitstapje naar Kröv in Duitsland in 1974 is een onvergetelijk optreden voor iedereen. In de jaren die volgden presteerde de jeugdharmonie zo goed bij concoursen dat zij promoveerde van de 4de tot aan de 2de afdeling. In 2 jaar werden zij ook Brabants Kampioen! Al met al was het jeugdkorps een orkest om trots op te zijn; een groep met (zeer) jeugdige muzikanten die heel hard werkten! Toch functioneerde ook de jeugdharmonie  (net als de drumband) niet helemaal volgens het oorspronkelijke idee; het klaarstomen van muzikanten voor het seniorenkorps. Enerzijds vertrokken er jeugdleden voordat de overstap zover was. Anderzijds was de ‘crisis’ van 1980 een oorzaak dat de doorstroming stagneerde.  Leden van de seniorenharmonie vonden dat de leden door moesten stromen. Leden van de jeugdharmonie die hun groep niet zo maar op wilde geven gaven ‘tegengas’. De jeugdharmonie bestond bij de gratie van een groep van zo’n twaalf leden die vanaf het begin de harde kern van het orkest vormden. De leden van deze groep trokken ook buiten het orkest om, veel met elkaar op; het was een echte vriendenclub. Het was vooral deze groep die de jeugdharmonie niet wilde opgeven om helemaal over te schakelen naar het seniorenorkest.  Zij hadden, begrijpelijk, meer binding met het jeugdorkest. De kwestie in is een extra ledenvergadering van 2 juni 1980 naar tevredenheid van iedereen opgelost. De jeugdharmonie bleef zelfstandig optreden naar het seniorenkorps.

Opleidingsorkest:

Begin jaren ’80 veranderde toch het een en ander. Er kwamen dirigentenwisselingen en met de komst van Jean Pennings rond 1985, als dirigent voor het seniorenkorps, veranderde de opzet van het opleiden van leerlingen. Jean Pennings ging zelf een opleidingsorkest leiden. De individuele opleidingen werden vanaf nu verzorgd door gediplomeerde muziekleraren. Het onderwijs werd ook minder vrijblijvend; de leerlingen moesten hun A- en B diploma halen voordat ze in het seniorenkorps mochten meespelen. Verder konden de leerlingen ervaring opdoen in het opleidingsorkest om samen te musiceren. De overstap naar het seniorenkorps moest op deze manier soepeler verlopen. Door de muzieklessen heeft Vlijt en Volharding in Alphen de functie van muziekschool gekregen. Deze aanpak van individuele muzieklessen door docenten, samenspelen in groepjes , ensembles, en opleidingsorkest kennen we bij onze vereniging tot op de dag van vandaag.

En het werpt zijn vruchten af want op dit moment (2019) hebben we 33 leden in opleiding. Bij de komst van Caspar Versluis in 2011 als dirigent voor het seniorenorkest, besliste het bestuur met de werkgroep  opleiding dat het wellicht nog beter zou gaan met het opleidingsorkest als er een  speciale dirigent voor de opleiding bij zou komen. Iemand die zich helemaal voor deze groep kon inzetten. En dat werd Djuri den Tuinder! Hij weet tot op de dag van vandaag onze jeugdmuzikanten (en ouderen) zeer te motiveren! En zou zijn wij, de leden en Djuri zelf heel tevreden zoals het loopt bij V.&.V. Wij vertrouwen erop dat deze interne aanpak van opleiden ook in de komende jaren het peil van het opleidingsorkest én seniorenorkest verder zal doen stijgen. En de jeugd van Alphen ( e.o. intussen) heeft op deze manier een mooie gelegenheid om dichtbij huis goed en betaalbaar muziekonderwijs te volgen.

Kom luisteren en genieten zaterdag 19 januari a.s. bij Nieuwjaarsconcert, helemaal verzorgd door alle jeugdleden van Vlijt en Volharding! Alle onderdelen komen aan bod; Slagtime , slagwerkgroep, Bandtime, opleidingsoprkest, majorettes en muziekleerlingen. Plaats: C.C. Den Heuvel, Heuvelstraat 5, Alphen. Tijd 19.00 -21.00 uur; Zaal open 18.45 uur.

Nieuwsberichten van Vlijt en Volharding leest u hier!

Binnen de vereniging heerst een gezellige sfeer
en wordt er door diverse disciplines wekelijks actief gerepeteerd.
Klik op onderstaande foto voor meer informatie per groep